Kunstnerisk pris til Åsmund Flaten

Kunstnerisk pris til Åsmund Flaten

Publisert av Lene Fjellstad den 02.05.23. Oppdatert 03.05.23.

 

Det er som musikalsk ansvarlig og arrangør av musikken i «Amadeus» Flaten mottok den gjeve prisen tirsdag 2. mai på foreningens vennetreff. Erik Lien, styreleder for teatrets venner, hadde æren av å overrekke prisen. Den  består av skulpturen «Pas de deux i manesjen» i bronse av Tone Thiis Schjetne samt et diplom.

Dette er faktisk andre gang Åsmund Flaten vinner denne prisen. Han fikk også prisen tilbake i 2006 sammen med musiker Trond Hustad  for deres fremragende arbeid med oppsetningen Les Misérables.

Vi gratulerer Åsmund Flaten som vinner av kunstnerisk pris 2022!

Nedenfor følger Eirik Liens tale til Åsmund Flaten

 

«Musik skall byggast utaf glädje» – har Lill Lindfors sunget mange ganger.
Mozart skrev musikk preget av glede.

Musikkgleden hans kommer tydelig fram i Peter Shaffers «Amadeus» – som i fjor vår ble satt opp på Trøndelag Teater for andre gang. Denne gang med en tydelig og kreativ regi som gjorde handlinga nåtidsnær – lagt til platestudiomiljø på 1970-tallet. Da ble musikken framført med en annen form, sound og instrumentbesetning enn på slutten av 1700-tallet. Nå var handlinga lagt til brytningstida mellom progrock og vill, fargerik punk! Skulle denne ramma og scenografien være troverdig, måtte musikken få en annen form og instrumentbesetning enn på 1700-tallet. Men uten å miste forankring i den originale Mozart-musikken.

Hvordan få til en slik ramme uten å gjøre skam på Mozarts musikk, og framført med typiske instrumenter fra 1970-tallets rockemiljø? Det er en utfordring! Heldigvis trenger ikke Trøndelag Teater å gå langt for å finne førsteklasses musikalsk kompetanse. I realiteten er den på huset! Ikke bare for å arrangere musikken, men også å være musikalsk leder og utøver på alle forestillingene.


Anmeldelsen Karen Frøsland Nystøyl i NRK ga av vår Amadeus-oppsetning sier egentlig det meste: Det virkelig morsomme og overraskende i «Amadeus» er Åsmund Flatens arrangementer av kjente Mozart-verker til et rockformat. Det fungerer overraskende godt. Av mange høydepunkt er det vel «Tryllefløyten» som tar kaka. Musikken i seg selv er verdt teaterbilletten, rett og slett fordi det er så friskt og lekent gjort.

Medlemmene i Teatrets Venner har gjort en tilsvarende vurdering, etter å ha latt seg begeistre på samme måte! Gjennom avstemming pekte flest på Åsmund Flatens musikkglade arrangement som kunstnerisk høydepunkt i perioden 2021-22. Derfor er det en trivelig glede for meg som styreleder å gi foreningas kunstneriske pris til nettopp deg, Åsmund!

Beviset på at du får prisen, er at vi gir deg en statuett av Tone Thiis Schjetnes skulptur «Pas de deux i manesjen». Originalen står på Grønlands torg i Oslo. Den uttrykker gjøglerglede – noe du også gjør, Åsmund.

Vel arrangert, vel spilt – og vel fortjent!


Bilder fra prisutdelingen med Flaten og LienPrisvinner Flaten viser frem pris og diplomPrisskulpturen to mennesker som danser

 

Foto: Elin Moxnes og Bente Buarø