Årets kunstneriske pris til Hildegunn Eggen

Årets kunstneriske pris til Hildegunn Eggen

Publisert av Lene Fjellstad den 16.04.24.

Prisen mottok Hildegunn for sin soloforestilling "Juvikfolket". Dette er andre gang Hildegunn mottar foreningens kunstneriske pris, hun vant den også tilbake i 1987. I tillegg ble hun i fjor tildelt foreningens ærespris.

Prisen består av en statuett laget av røroskunstneren Per Sverre Dahl. Den fremstiller Falkbergets An-Magritt, og er laget i ti unike utgaver. Og det passet jo veldig bra da at den første statuetten tilfalt Hildegunn, for mange husker nok henne i tittelrollen som nettopp An-Magritt tilbake i 1988.

Hildegunn takket varmt for prisen og for støtten fra foreningen gjennom mange år. Deretter gikk ferden videre til hovedscenen hvor hun bare noen minutter senere spilte i forestillingen "Så som i himmelen". 

Her kan du lese Eirik Lien, foreningens leder, sin tale til Hildegunn Eggen i forbindelse med utdelingen

1 forfatter, 1 scene, 1 stein, 1 modellbåt, 1 trefigur, 1 par støvler, 3 timer, 5 generasjoner, 6 bøker, 28 roller, 110 år familiehistorie – 1 skuespiller: Hildegunn

Blant teatervenner er det nok å si: Hildegunn

Juvikfolket, ei forestilling som tilsynelatende skulle være fysisk og mentalt umulig å gjennomføre for én skuespiller. Du viste oss at det var mulig likevel – for deg! Du har tatt oss både på Trøndelag teater og ellers på turne i Trøndelag inn i Olav Duuns rike, inn i hans verden, blant hans mennesker og deres levekår. Med en innlevelse og formidling som viser varme og hat, humor og faenskap, glede og sorg, kjærlighet og slit, konflikter, skjebner – kort sagt: liv og død. Det har du gjort på en måte som fanget oss, grep oss der vi ble med deg inn i det levende, røffe, beinharde, upolerte livet på Namdalskysten.

Det synes venneforeningas medlemmer – ved å stemme fram deg som vinner av vår kunstneriske pris for 2023. Din prestasjon ble stemt fram blant alle oppsetningene ved teatret i 2023.

I fjor fikk du venneforeningas ærespris for hele virksomheten din ved Trøndelag teater i nesten 40 år – etter den siste opptredenen du hadde som fast ansatt.

I år får du vår kunstneriske pris for din soloforestilling Juvikfolket, som altså avsluttet karrieren din som fast ansatt. Begge prisene er vel fortjent. De kompletterer hverandre.

Kjære Hildegunn Eggen! Det er både en glede og en ære å få gi deg denne statuetten som bevis på den kunstneriske prisen for 2023. Ekstra fint er det at du får det første eksemplaret i en ny serie med statuetter som materialiserer vår kunstneriske pris. Den er laget av røroskeramikeren Per Sverre Dahl. Og et ekstra poeng er at statuetten framstiller An-Magritt – som du framstilte her på teatret i 1988.

Les også:

- Her er tidligere vinnere av Kunstnerisk pris